Her gece enerjimizi hesaplarken uyku saatleri sekiz saatlik uykunun bizlere enerji vereceğini düşünürken uyku kalitesinin daha mühim bulunduğunu bir çok süre unutuyoruz.
Gerçek şu ki, sekiz saat uyuyabilirsiniz ve gene de uykulu, bitkin ve uyuşuk hissedebilirsiniz. Hakkaten dinlenmiş duymak ve bedeni yeni bir güne hazırlamak, miktar düşünmeniz ihtiyaç duyulan tek şey bu değil.
Uyku oldukça geniş bir mevzudur. Her insan için doğru uyku türü bile farklılık izah edebilir. Ilk olarak iyi bir uykunun ne işe yaradığını idrak etmek önemlidir.
Kaliteli uykunun tanımı
“Fena uyku kalitesi ve uyku yoksunluğunun birçok negatif tesiri olabilir. Bunlar nüzul, kalp hastalığı ve yüksek gerilim riskinin artması dahil olmak suretiyle fizyolojik olabilir. Artan sinirlilik yada anksiyete yada depresyon gelişimi şeklinde ruhsal olabilir. Uyku Vakfı’ndan Danielle Pacheco diyor.
Pek oldukça insan, uykunun kendisinin bilinçsizliğin uzun bir aşaması bulunduğunu düşünür. Bununla beraber, vücut dört değişik uyku aşamasından geçer. Bu aşamalar esnasında vücut ısımız değişmiş olur ve nefes alma düzenimiz de değişmiş olur.
Aşamalar temel olarak iki kısma ayrılır: REM uykusu ve REM dışı uyku. REM uykusu dördüncü aşamadır, öteki üç aşama ise REM dışı uykuda gerçekleşir.
REM dışı uykunun son aşaması, çoğu zaman derin uyku olarak adlandırılan şeydir. “Yavaş dalga uykusu” olarak da bilinir ve gecenin ilk yarısı bu aşamada geçirilir. Gece uykusunun %23’e kadarı derin uykuyu ihtiva eder ve aşamalar içinde geçiş yaptığımız her seferde segmentler kısalır.
Derin uyku, vücudun hakikaten rahatlama zamanıdır. Nefes alma yavaşlar ve kalpteki kaslar da dahil olmak suretiyle kaslar gevşer. Uzmanlar, bunun gecenin en mühim aşaması olduğuna inanıyor, zira bu aşama restorasyon amacına hizmet ediyor, büyümeyi ve iyileşmeyi destekliyor.
Pacheco, “Uyku bununla birlikte insan büyümesine de katkıda bulunur. Bundan dolayı bebekler, çocuklar ve gençler yetişkinlerden daha çok uykuya gerekseme duyar. Her yaştan insanoğlunun hastalığı önlemek yada hastalık yada yaralanmadan kurtulmak için uykuya ihtiyacı vardır” diye ekliyor Pacheco.
Bu aşama, kısaca derin uykunuz (ve REM uykunuz) bozulursa, uyuduğunuz saatlerin bir önemi yoktur. Bozulmuş bir REM kısmı ile sekiz saatlik bir uyku, uyuşukluğa niçin olabilir ve ertesi gün muntazam emek verme kabiliyetinizi etkileyebilir.
Johns Hopkins Uyku Merkezi’nden Dr Susheel Patil, “Uyku apnesi, narkolepsi ve gecikmiş uyku fazı dahil olmak suretiyle yedi ila sekiz saatlik uykuya karşın uykululuğa niçin olabilecek başka uyku bozuklukları da var” diyor ve gece süresince kesintilerin yaygın bulunduğunu ekliyor.
İyi uyuyamadığınızı gösteren işaretler
Elbet, her gece ne tür bir uyku çektiğinizi belirtmek zor olsa da, ertesi günkü davranışınızda uykunuzun standardını belirlemenize destek olabilecek bazı işaretler vardır.
Daha ilkin Ulusal Kanser Enstitüsü’nde informasyon uzmanı olan Eric Yapay, “Bir kişinin semptomları, uykusuzluğun derecesine ve bunun akut yada kronik olmasına bağlı olabilir” diyor.
İşte bazı davranışsal işaretler:
Bitkin uyanmak: Uyurken yiyecek ve temizlik yapmasaydın niçin bitkin uyanırdın? Bitkin uyanmak, bozulan derin uykunun en yaygın emaresidir.
gündüz uykuları: İster planlı ister plansız, tüm gün yada en azından bazı saatlerde göz kapaklarınız sarkıyorsa, bunun sebebi geceleri rahat uyuyamamanız olabilir. Vücudunuz geceleri bir tek uyumak için değil, hakikaten dinlenmek için yalvarıyor olabilir.
Konsantrasyon eksikliği: Uyanıklık mühim seviyede uykudan etkilenir. Gün süresince günlük işlere odaklanamama ve konsantre olamama, dün gece uyku kalitesinden kaynaklanıyor olabilir. İyi dinlenmediyseniz, işte düşük performans izah edebilirsiniz.
sinirlilik: Uyku yoksunluğu belirgin ve kaçınılmaz sinirliliğe yol açabilir. Sizi rahatsız etmeyen şeylerden rahatsız mı oluyorsunuz? Sabırsız olup olmadığınızı ve her zamankinden daha acele öfkelenip öfkelenmediğinizi fark edin.
Fena hafıza: Tıpkı konsantre olma kabiliyetinin etkilendiği şeklinde, öteki bilişsel işlevler de etkilenebilir. Bunlardan biri hafızadır. Kısa süreli, çalışan bellek açıkça etkilenebilir ve kendinizi tüm gün “gecikmiş” hissedebilirsiniz.