PARİS: Mevzuyla ilgili Cuma günü gösterilen ilk büyük modelleme çalışmasına nazaran, Covid aşıları tanıtıldıktan sonraki ilk yılda ortalama 20 milyon ölümü önledi.
The Lancet Bulaşıcı Hastalıklarda gösterilen emek verme, 8 Aralık 2020 ile 8 Aralık 2021 tarihleri içinde toplanan 185 ülke ve bölgeden gelen verilere dayanmaktadır.
Covid-19 aşıları sonucunda direkt ve dolaylı olarak önlenen ölümlerin sayısını tahmin etmeye yönelik ilk girişimdir.
Hiçbir aşı mevcut olmasaydı meydana gelebilecek ihtimaller içinde 31,4 milyon ölümden 19,8 milyon ölümün önlendiğini tespit etti.
Emek harcama, yüzde 63’lük bir azalma bulunduğunu buldu.
Emek harcama, Covid kaynaklı ölümlerin yanı sıra her ülkeden toplam aşırı ölümler için resmi sayıları yada resmi verilerin bulunmadığı tahminleri kullandı.
Aşırı ölüm, tüm nedenlerden ölen toplam insan sayısı ile geçmiş verilere dayanarak beklenen ölüm sayısı arasındaki farktır.
Bu analizler, aşı uygulanmayan varsayımsal bir alternatif senaryo ile karşılaştırıldı.
Model, ülkeler içinde aşılama oranlarındaki farklılıkların yanı sıra, her ülkede birincil olarak kullanıldığı malum aşı türlerine dayalı olarak aşı etkinliğindeki farklılıkları hesaba kattı.
Çin’in geniş nüfusu ve neticeleri çarpıtacak katı sınırlama önlemleri sebebiyle araştırmaya dahil edilmediği açıklandı.
Emek harcama, dünya genelinde aşılara erişimdeki eşitsizlikleri yansıtan 19,8 milyon ölümden 12,2 milyonu ile yüksek ve orta gelirli ülkelerin önlenen en fazla ölümden görevli bulunduğunu ortaya koydu.
Raporda, Dünya Sıhhat Örgütü’nün (WHO) 2021 yılı sonuna kadar her ülke nüfusunun yüzde 40’ını aşılama hedefine erişilmiş olsaydı, ortalama 600.000 ek ölümün önlenebileceği sonucuna varıldı.
Imperial College London’dan baş araştırma yazarı Oliver Watson, “Aşıları dünyanın dört bir tarafındaki insanlara sunarak muhtemelen milyonlarca yaşam kurtarıldı” dedi.
“Daha fazlasını yapabilirdik” dedi.
Dünya Sıhhat Örgütü’ne nazaran, Covid dünya genelinde resmi olarak 6,3 milyondan fazla insanı öldürdü.
Sadece müessese geçen ay, tüm direkt ve dolaylı nedenler hesaba katıldığında gerçek sayının 15 milyona kadar çıkabileceğini söylemiş oldu.
Rakamlar, dünyanın dört bir tarafındaki yetkililerin krizin iyi mi ele alındığını iyi mi yansıttıkları sebebiyle son aşama kırılgan.
Virüs, kısmen Omicron alt varyantlarında bir sıcak hava dirilişi gören Avrupa da dahil olmak suretiyle bazı yerlerde tekrardan yükselişte.