İSLAMABAD: Başbakan’ın talimatıyla hükümet, Riba’nın ortadan kaldırılması için bir vazife gücü oluşturdu. Hükümet, Riba’nın bankacılık sektöründen çıkarılması için Pakistan Yüksek Mahkemesi’ne bir araştırma dilekçesi vermeye karar verdi ve bu kararın gerçek anlamıyla ve ruhuyla uygulanması için tüm adımlar atılacak.
Maliye Bakanlığı tarafınca Salı günü meydana getirilen resmi açıklamada, Federal Maliye ve Gelir Bakanı Miftah İsmail’in İslam alimleri Müftü Muhammed Taki Usmani, Dr. Bankacılık sistemi ve Finans Kısmı’nde Pakistan’dan Riba’nın ortadan kaldırılması.
Toplantıya Maliye ve Gelirden Görevli Devlet Bakanı Dr Ayesha Ghous Paşa, SBP valisi, SECP başkanı, Maliye sekreteri, EAD sekreteri, Hukuk ve Hakkaniyet sekreteri ve üst düzey yetkililer katıldı. Görüşmede ülkedeki İslami Finans operasyonlarının mevcut durumu, Yargıtay’ın sonucu ve Federal Şeriat Mahkemesi’nin sonucu gözden geçirildi. Toplantı, ülkenin finansal sisteminde Şeriat’ın uygulanması için daha çok netlik gerektiren belirli finansal alanlarda tartışıldı ve rehberlik istedi.
Meşhur İslam alimi Müftü Muhammed Taki Usmani ve ötekiler, İslami finans sisteminin değişik yönlerine ışık tuttular ve Şeriat-şikayet finansmanı/borç yapısı yöntemiyle kamu borcunun ele alınması için bir çerçeve tasarlamak için önerilerde bulundular. İslam alimleri ek olarak bankacılık sisteminin para politikası ve İslami bankalararası sistem için İslami hatlarda uygulanması için önerilerde bulundular. Maliye Bakanlığı’nda İslami finansman mevzusunda ayrı bir bölüm oluşturulması da önerildi.
Başbakan’ın Pakistan’da özgür riba sisteminin uygulanmasına ilişkin direktifini vurgulayan başkan, din alimlerinin önerilerini onayladı ve ilgili makamlardan tartışmalara dayalı olarak programı karalamalarını istedi. Başkan ek olarak Şeriat uyumlu mekanizmaya ilişkin mevzularda daha çok rehberlik ve netlik için din alimlerinin bankacılık sektörü ile toplantı düzenlemesini de yönetti. Resmi kaynaklar, Pakistan başbakanının, Federal Şeriat Mahkemesi’nin 30/L/1991 tarih ve 30/L/1991 sayılı Şeriat Dilekçesindeki sonucu ışığında Pakistan’dan Riba’nın ortadan kaldırılması için bir yol ve somut bir plan önermek için bir vazife gücü meydana getirmeye yönerge verdiğini söylemiş oldu. 28-04-2022. Bu kapsamda 19-07-2022 tarihlerinde Federal Maliye Bakanı başkanlığında bir toplantı yapılmıştır. Vazife Gücünün Oluşumu:
i) Federal Hukuk ve Hakkaniyet Bakanı, Başkan ii) Mevlana Asad Mahmood, MNA Üyesi iii) Riaz Pirzada, MNA Üyesi iv) Qamar Vakit Kaira (PPPP) Üyesi v) Governor State Bank of Pakistan, Üye vi) Başkan , SECP, Üye vii) Yazman, Finans Birimi, Üye viii) Yazman, Ekonomik İşler Birimi, Üye ix) Yazman, Hukuk ve Hakkaniyet Birimi, Üye x) Müftü Taqi Usmani, Üye xi) Şeyh Ezher İkbal Üye xii) Müftü Qasim Attari Üye xiii) Dr. Muhammed Hüseyin Ekber Üye xiv) Raghib Naeemi Üye xv) Ek Finans Sekreteri (IF), Finans Kısmı Sekreteri
Vazife Gücünün Vazife Tanımı’na gore, (a) Ülkedeki İslami Finans operasyonlarının mevcut durumunu değerlendirmek ve gözden geçirmek (b) Davanın FSC’ye geri göndermiş olduğu Yüksek Mahkemenin kararını gözden geçirmek ve FSC, Yüksek Mahkeme sonucunda çerçevelenen tüm soruların mevcut FSC düzeninde uygun şekilde ele alınıp alınmadığını değerlendirecektir. (c) FSC düzeninin uygulanmasının daha çok odaklanma ve çaba gerektirebileceği, mesela döviz finansmanı ve dış tecim şeklinde alanları belirleyin ve bu hususi durumlarda bir mekanizma ve plan önerin. (d) Federal ve Eyalet yasalarındaki boşlukları belirleyin ve bu tarz şeyleri Riba ile ilgili Şeriat ilkeleriyle uyumlu hale getirmek için yasalarda uygun değişimler önerin. (e) Kamu Borcunun Şeriata uygun finansmana/borca dönüştürülmesi için ergonomik çözümler önermek. (f) Şeriat uyumlu para politikası ve İslami bankalararası teklif oranları (Kibor’un değiştirilmesi) mevzusunda rehberlik sağlamak. (g) Komite, minimum ayda bir yada gerektiğinde toplanır.