KARACHI: Japonya’nın Karaçi Başkonsolosluğu ve Pakistan Japonya Kültür Derneği (PJCA), Pazar günü Japonya Informasyon ve Kültür Merkezi’nde “HAMARA DOSTANA” temasıyla ‘Ton Balığı Filetosu Yapma Gösterisi’ düzenledi.
Kendisi de suşi yapımında uzman olan Başkonsolos Yardımcısı Katsunori Ashida, suşi ve sashimi için ton balığı bloğunu dilimleme ve hazırlama mevzusunda adım adım bir izahat yaparak Japon mutfak becerilerini sergiledi.
Bir tek ortalama 150 yıl ilkin Japonya’da hakkaten pişmemiş olarak kabul edilebilecek balıkları yiyecek yaygınlaştı.
O zamandan ilkin, balıklar kimi zaman pişmeden yenirdi, sadece bakteriyel tesir yöntemiyle bozulmayı önlemek için tuzlanır ve/yada sirke ile işlem edilirdi. 16. yüzyılın ortalarında soya sosu kullanılabilir hale ulaştıktan sonra, bazı insanoğlu pişmemiş balıkları kesip sosa batırıp yerdi, sadece bu uygulama halk içinde sadece 19. yüzyılın ortalarında yayıldı. Ve aslen pişmemiş balık yiyecek, elektrikli soğutma, kamyon taşımacılığı ve çöplerin kaldırılması da dahil olmak suretiyle kentsel sanitasyondaki gelişmeler yardımıyla sadece II. Dünya Savaşı’ndan sonrasında yaygınlaştı.
Sashimi ve suşi, pişmemiş balık servis etmenin en iyi malum yollarıdır. “Sashimi” kelimesi, sebze ve tofu da dahil olmak suretiyle dilimlenmiş herhangi bir yiyecek anlamına geliyordu. Yiyecekler, daima en iyi tadı elde etmek amacıyla, tahılla beraber yada ona karşı ısırık büyüklüğünde parçalar halinde kesilir. Sashimi, bıçakla meydana getirilen bir yemektir.
Suşi artık dünya genelinde popüler. El yapımı suşi iki bölümden oluşur – sirke ile tatlandırılmış, işlenmesi kolay bir pirinç yığını ve pişmemiş yada pişmiş deniz mahsulleri. Seneler ilkin suşi, taze kalması için işlenmiş bir yiyecek olarak geliştirildi, sadece bugün elle kalıplanmış versiyonu birazcık tepesi olan pirinçtir. Sirke bir koruyucudur ve bileşenlerin bozulmasını önlemeye destek sunar.
Ashida, Japon yemeklerinin Pakistan’da yavaş yavaş ortaya çıkması gerçeğini takdir etti ve mahalli halkın gosteri yöntemiyle dünyanın en meşhur mutfağından birinin tadını çıkarma şansı bulmasını umdu.