Lahore: Bir elektrik kıvılcımı, 30 Haziran’da Mekaal Hasan’ın Digital Fidelity Studio’yu yakan bir yangına niçin oldu, dakikalar içinde büyük hasara yol açtı ve onlarca senelik iş ve ekipmanı yok etti.
Instep Today’e konuşan Mekaal, “Stüdyo pek oldukça sanatçıya ev sahipliği yapıyordu ve tüm müzik topluluğu Digital Fidelity Studios’u saran yangın karşısında şokta” dedi. “Yangının sebebi elektrik kıvılcımıydı. Hasar yıkıcı bundan dolayı yangın, hoparlörler, subwoofer’lar, bilgisayarlar, sürücüler, kayıt preampları, ses kartları, mikrofonlar ve doğal ki tüm bunların oldukça maliyetli olduğu yapı da dahil olmak suretiyle oldukça daha fazlasını içeren 30 yıla yakın kıymetli ekipmanı yok etti. ekipman ayarlandı.”
1995 senesinde Mekaal tarafınca kurulan Digital Fidelity Studios, müzik endüstrisinde büyük bir rol oynadı ve trend belirleyen sesler ve stiller ortaya çıkardı ve birçoğu ana akım ikonlar haline gelen birçok sanatçının kariyerini başlattı.
Tesiste seneler içinde oldukça sayıda albüm kaydedildi ve bu hususi alandan oldukça sayıda hit şarkı geldi. “[The studio was used by] 2000’li yılların başlangıcında ‘Aadat’ şarkısı burada üretilen Atif Aslam benzer biçimde sanatçılar ve mega hit albümleri Parvaaz (1999) ve peşinden devamı Ishq’i (2001) burada Ali Azmat’ın solosuna kaydeden Junoon benzer biçimde adlar. Klashinfolk’u (2007) kaydedin.”
DFS’de çalışan diğer görev alanlar arasında Suno Ke Main Hun Jawan (2003) ve Peeli Patti Aur Raja Jani Ki Gol Duniya (2005) ile burada başlamış olan Noori; 2007 senesinde ilk albümü Chup burada kaydedilen Zeb ve Haniya; ve Mekaal ile 2003 senesinde Irtiqa adlı plaklarında çalışan Entity Paradigm. DFS’de ek olarak üç Mekaal Hasan Band kaydı oluşturuldu – Sampooran (2004), Saptak (2010) ve Andholan (2014) – hepsi müzik üstünde etkiliydi. 90’ların sonlarının sesini ve stilini takip eden on yıl ve ötesine kadar tanımlamada rol oynadı.
Stüdyo bununla beraber eşsizdi bundan dolayı oldukça sayıda sanatçıyı ve gelişmekte olan müzisyenleri besledi. Yakın zamana kadar, yangın çıkmadan derhal ilkin, Maanu, Salor, Rozeo ve Faris Shafi benzer biçimde genç rap sanatçılarının yanı sıra yapımcı Talal Qureshi stüdyoda müzik yapıyorlardı.
“Hasar oldukça büyük. 30 senelik sıkı emek harcama ve kazanılmış stüdyo ekipmanının yanı sıra kendi grubum da dahil olmak suretiyle gruplar ve sanatçılar için prova yeri olan bir stüdyoyu kaybettik,” diye yakınıyor Mekaal. “Birçok dostum ve akranımdan, hepsi şok, üzüntü ve sempati ifade eden birçok destek çağrısı alıyorum.”
Yapımcı şimdi stüdyoyu tekrardan inşa etmeyi ve Pakistan müzik endüstrisinin önde gelen isimlerinden biri olarak yolculuğuna devam etmeyi umuyor. “Sanatçı topluluğu ve halkın desteğiyle bu ikonik alanı tekrardan inşa etmek istiyoruz” diyor ve “hem mahalli hem de internasyonal olarak insanların bizlere yardım edebileceği bir kampanya ile bir davet oluşturduk” diyor. Bir GoFundMe (gofund.me/72a21570) bağış toplama etkinliği, oldukça sevilen stüdyonun tekrardan inşa edilebilmesi için fonların toplanmasına destek olmak suretiyle kuruldu. Şimdiye kadar, 100.000 ABD Doları hedefinden 16.000 ABD Dolarının üstünde bir artış sağlandı. “GoFundMe kampanyamız oldukça kuvvetli gidiyor. Pek oldukça insan bizlere ulaşıyor ve yardım ediyor ve ne kadar destek ve sevgi aldığımızı görmek son aşama bunaltıcı.”
Stüdyoya erişince, yavaş yavaş eski ihtişamına kavuşma yolunda aşama kaydediyor. Mekaal, “Enkazı ve daha ilkin orada bulunan yapıyı temizleme sürecindeyiz” diyor. “Ahşap ve yanmış paneller temizlendi; döşemeyi temizledik ve çatıyı çıkardık. Yangından zarar görmeyen sadece ısı ve dumandan ziyan olan öteki odalar da temizlenmiş olup, kalan malzemeler ısıdan zarar görmüş olduğu ve kullanılamayacağı için boşaltılacaktır. Her şey temizlendikten sonrasında tekrardan inşa sürecini başlatmaya başlayabiliriz.”
Bu tekrardan inşa çabalarında Mekaal’a talih diliyoruz ve DFS’nin yakında yine çalışır durumda bulunduğunu görmeyi umuyoruz. DFS’nin senelerdir Pakistan’daki müzik piyasasına iyi mi hizmet ettiğine derinlemesine bir bakış için Pazar sayımıza dikkat edin.