Denizcilik Sektörü, ticaretimizin %90’ından fazlası deniz kanalıyla yapıldığından Pakistan ekonomisinin ana arteridir. Büyük deniz potansiyelimiz var ve ekonomik gücümüz denizcilik sektörüyle bağlantılı. Sadece bu gerçekleşme, hemen hemen ulusal hesaplarımıza ve iş süreçlerimize nüfuz etmiş değil. Büyük bir paydaş olan Pakistan Birliği, Mavi Ekonomimizin kullanılmayan potansiyelinden yararlanmak için lüzumlu farkındalığı yaratmak için ülke genelinde denizcilik düşüncesini şekillendiriyor. Denizcilik Bakanlığı (MoMA) himayesindeki Pakistan Deniz Kuvvetleri, Mavi Ekonomiyi teşvik etme çabalarını desteklemek amacıyla, Pakistan Birliği’nın AMAN serisine paralel olarak bir “Pakistan Internasyonal Denizcilik Fuarı ve Konferansı”na (PIMEC) ev sahipliği meydana getirecek.
Mavi Iktisat, ekonomik büyümeyi, toplumsal içermeyi artırmayı amaçlar ve sürdürülebilirliği sağlarken insanların yaşam standartlarını yükseltmeye adım atar. Hidrokarbon çıkarma, deniz yatağı madenciliği, deniz biyoteknolojisi, balıkçılık ve deniz turizmi şeklinde okyanus endüstrilerinin yanı sıra açık deniz yenilenebilir enerji, vapur yapımı ve vapur onarımları ve su ürünleri yetiştiriciliği şeklinde gelişmekte olan endüstrileri içermektedir. Kıyı geliştirme, denizcilik ve liman altyapısı da Mavi Iktisat konseptinde yer verilmiştir. Dünya ekonomistleri, Mavi Iktisat için 24 trilyon dolarlık bir varlık kıymeti tahmin ediyor ve şu anda insanlığa temettü açısından her yıl 500-600 milyar dolar içinde bir şey sağlıyor. Bununla beraber, Mavi Ekonominin mühim bir zorluğu, balıkçılıktan ekosistem sağlığına ve kirliliğe kadar okyanus sürdürülebilirliğinin birçok yönünü idrak etmek ve daha iyi yönetmektir.
Pakistan, 1.000 Km’den fazla uzun sahil şeridi ve 290.000 km2’lik Münhasır Ekonomik Bölge (EEZ) artı Pencap ve KPK’nın birleşik alanından daha büyük olan Kıta Sahanlığı ile kutsanmıştır. Pakistan’ın denizcilik sektörü, finansal ve teknolojik olarak yoğundur ve inşa etmek, işletmek ve ekonomik olarak karlı hale getirmek için mühim yatırımlar gerektirir. Bugünkü denizcilik gelir projeksiyonu, tahmini projeksiyonu sırasıyla 5,6 ve 6 Milyar $ olan Hindistan ve Bangladeş de dahil olmak suretiyle komşularımızın fazlaca arkasında 183 milyon $ ‘dır. Pakistan’ın kıyı bölgeleri, senelik 2 milyar dolardan fazla potansiyel kaynağa haiz karbonhidrat ve karides şeklinde ticari açıdan mühim balıkçılık için devasa üreme alanları sağlamış olduğu için biyo-üretkenlik ve biyo-çeşitlilik açısından zengindir. Ortalama 40.000 Pakistan vatandaşı, bu kaynakların sömürülmesi için büyük bir işgücü elde eden balıkçılık piyasasına direkt yada dolaylı olarak bağlıdır. Geniş balık ihracat potansiyeline karşın, Pakistan’ın balıkçılık sektörü ülkenin GSYİH’sine yalnızca yüzde 0,4 katkıda bulunuyor. Bu, bu alanda çok büyük bir potansiyele haiz olmamıza karşın ne kadar azca büyüdüğümüze işaret ediyor ve bu da uzun solukta gelişme beklentilerimizi engelliyor.
Ek olarak Pakistan’ın vapur söküm endüstrisi, şu demek oluyor ki Gadani, 1970’lerde dünyanın en büyük vapur söküm endüstrilerinden biriydi, sadece şimdi Hindistan ve Bangladeş’ten sonrasında üçüncü sırada yer ediniyor. Bu sanayi tekrardan canlandırılır ve tüm potansiyelinden yararlanılırsa, senelik GSYİH’ya 10 milyon dolardan fazla katkıda bulunma kapasitesine haiz olabilir. Büyük ümit vaat eden bir öteki mühim sektör ise kıyı turizmidir. Dünyanın dört bir tarafındaki turistler, bilhassa geniş biyolojik çeşitliliğe ve çekici plajlara haiz deniz kıyıları şeklinde güzel bölgelere çekilmektedir. Pakistan’a ulaşınca, kıyı turizmi 4 milyar dolarlık bir potansiyele haiz olmasına karşın yalnız 0.3 milyar dolar civarında katkı sağlıyor. Pakistan’a yönelik bir öteki suçlama da, Pakistan’ı 140 ülke içinde 121. sıraya yerleştiren Dünya Ekonomik Forumu tarafınca gösterilen “Gezi ve Gezim Rekabet Edebilirlik Raporu”ndaki sıralamamız. Cenup Asya’da gezi ve turizmde minimum rekabetçi ülke olmaya devam ediyor.
Ek olarak, CPEC’in ortaya çıkışı bizlere denizcilik sektörüne süratli bir başlangıç yapma fırsatı verdi. Gwadar limanını çevreleyen iktisat mühim bir rol oynamaktadır ve bir millet olarak ve siyaset yapıcılar olarak hususi dikkat göstermemiz son aşama yerindedir. Gwadar, yalnızca aktarma kanalıyla Pakistan ekonomisini dönüştürmede araçsal bir rol oynayabilir. Tarihin yıllıklarında, nakliyenin en ucuz ulaşım şekli olduğu anlaşılmıştır. Bugün hacim olarak dünya malının %80’i deniz kanalıyla taşınmaktadır ki bu da ortalama 10 milyar tondur. Pakistan bu alanda, bozuk ekonomisini dizginlemeye destek olabilecek fazlaca mühim bir rol oynayabilir. Pakistan için cesaret verici olan yön, yüksek Liner Shipping Connectivity Index (LSCI)’dir. LSCI, dünyadaki gemiler ve limanlar arasındaki bağlantının ne kadar iyi bulunduğunu gösterir. Pakistan 34.06 puanda, sıhhatli bir sayı ve Bangladeş’ten daha iyi, sadece 54 civarında olan Hindistan’ın arkasında. Çin, 151.91 endeksi ile yarışta önder durumda. Pakistan’ın bundan faydalanması, aktarma endüstrisini geliştirmesi ve operasyonlarını genişletmesi ihtiyaç duyulan yer burasıdır. Hint okyanusundan Körfez Ülkelerine ulaşmak için gemilerin gezi etmesi ihtiyaç duyulan ek mesafe göz önüne alındığında, Gwadar gelecekte tam teşekküllü bir bölgesel merkez ve bir aktarma limanı haline gelme potansiyeline haizdir. Vapur trafiğinin Dubai’den Gwadar’a kayması, onu dünyanın en iyi 5 aktarma merkezi içinde yapabilir. BAE, her yıl 21 milyon TEU’yu (20 ton eşdeğer birim) işliyor. Bu, Gwadar’ın önünde duran fırsatı ifade ediyor. Liman tıkanıklığı olmayan ve vergiden muaf bir liman olan Gwadar, tam geliştirmeden sonrasında bu noktaları kâr için kullanabilir.
Mavi Ekonominin gerçek potansiyeli, fazlaca yönlü nedenlerden dolayı bugüne dek tam olarak kullanılamamıştır. Ülke denizcilik sektörünün gelişmesinin önündeki en büyük engel, denizcilik bilincinin ve denizlere bakma vizyonunun eksikliğidir. Bu açığı çoğaltmak için Pakistan Birliği, ortak girişimleri ve yatırım fırsatlarını keşfetmek için paydaşları ve çeşitli Denizcilik sektörlerini tek bir platformda bir araya getirmek için MoMA’nın himayesinde ilk kez PIMEC’e ev sahipliği meydana getirecek. gösteriye yurt dışından çağrı edilecektir. Bu vaka, genel farkındalık eksikliği ve Pakistan’da bu şekilde bir olayın geçmişte emsal teşkil etmemesi göz önünde bulundurularak düşünülmüştür. Bu kapsamda çeşitli internasyonal sergiler incelenmiş ve erişim sağlanmıştır. Çözümleme edilen başlıca internasyonal etkinliklerden bazıları içinde Çin Denizcilik Ekonomisi Fuarı, Myanmar Denizcilik Fuarı, Asya Pasifik Denizcilik (Singapur) ve Euro Denizcilik Fuarı (Fransa) yer ediniyor.
Bu adımı başlatan PIMEC serisinin yumuşak lansmanı 26 Temmuz’da İslamabad’da gerçekleştirilecek ve PIMEC’in ana etkinliği, Pakistan Birliği’nın fazlaca taraflı tatbikat serisi AMAN ile beraber gelecek yıldan itibaren tertipli olarak gerçekleştirilecek. Bu etkinlik sonunda Denizcilik Sanayisine ürünleri tek bir forumda sergileme ve internasyonal meslektaşlarıyla direkt etkileşim kurma fırsatları sağlamaya destek olacaktır. Ek olarak PIMEC, Pakistan’ın Denizcilik ve Müdafa sanayilerine Internasyonal Denizcilik ve Müdafa üreticileriyle ortak girişimler kurma mevzusunda ivme kazandıracak. Bu bununla birlikte ülkenin deniz potansiyelini daha da vurgulayacak ve ülkenin sulh ve istikrara katkıda bulunan bir denizci millet olarak imajını yansıtacaktır.