Sıhhat Bakanlığı tarafınca gösterilen yeni bir rapor, engellilerin toplumdaki öteki gruplardan 20 yıl daha erken ölme riskini taşıdığını ortaya koydu. Dünya Sıhhat Örgütü Cuma gününde.
DSÖ’nün Duyusal İşlevler Teknik Lideri Darryl Barrett, “Engelli birçok şahıs daha erken, bazıları 20 yıl kadar erken ölüyor ve daha fazlası, genel nüfusa kıyasla bir takım sıhhat problemi geliştirme riski altında – iki kat daha çok -” dedi. Engellilik ve Rehabilitasyon, Birleşmiş Milletler bildirdi.
Son gelişmelere karşın, sistemik ve kalıcı sıhhat eşitsizlikleri hala mevcuttur ve birçok engelli kişinin kronik rahatsızlıklar yaşama olasılığı daha yüksektir. Bu, Internasyonal Engelliler Günü’nden derhal ilkin gösterilen Küresel Sıhhat Eşitliği Raporu’nda gösterilmektedir.
DSÖ bir basın açıklamasında, “Sıhhat sonuçlarındaki farklılıkların bir çok, altta yatan sıhhat durumu yada bozukluğuyla değil, önlenebilir, haksız ve adaletsiz faktörlerle açıklanamaz.” Dedi.
“Ek olarak daha yüksek bir insidans var hastalıklar Barrett, BM tarafınca aktarılan sözlerinde, tüberküloz, diyabet, inme, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar ve engelli kişilerde kardiyovasküler problemler şeklinde” dedi.
DSÖ Genel Direktörü Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Sıhhat sistemleri, engelli insanların karşılaşmış olduğu zorlukları artırmamalı, hafifletmelidir” dedi.
“Bu rapor, engellilerin gerekseme duydukları bakıma erişmeye çalışırken karşılaştıkları eşitsizliklere ışık tutuyor. DSÖ, tüm engelli insanların kaliteli sıhhat hizmetlerine erişimini sağlamak için gerekseme duydukları rehberlik ve araçlarla ülkeleri desteklemeye kararlıdır.”
Barret, mühim engellilik için yeni küresel yaygınlık tahminlerinin de bu rapora dahil edildiğini ve sayının 1,3 milyar insan yada mevcut oranla dünya nüfusunun ortalama %16’sı bulunduğunu belirttiklerini söylemiş oldu.
Engelli kişilerin tahminen %80’inin oldukca azca sıhhat kaynağına haiz düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşamış olduğu göz önüne alındığında, sıhhat eşitsizliklerini ele almak zor olabilir. Sadece DSÖ’ye nazaran, sınırı olan kaynaklarla bile oldukca şey başarılabilir.
Emek verme, engelli kişileri kabul eden bir sıhhat sektörüne fon sağlamanın finansal yararını göstermektedir. Bir DSÖ tahminine nazaran, hükümetler bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesi ve bakımı için harcanan her dolar için 10 dolarlık bir yatırım getirisi bekleyebilirler.
Rapor, bilimsel niteliği olan çalışmalardan elde edilmiş son olarak verilerin yanı sıra, engelli insanları korumak için çaba sarfeden kuruluşlar da dahil olmak suretiyle uluslar ve sivil toplumla meydana getirilen tartışmalara dayanarak, hükümetlerin sıhhat sektöründe atması ihtiyaç duyulan 40 adım önermektedir.
Bu girişimler, mevcut kaynaklara bağlı olarak fizyolojik altyapının iyileştirilmesinden sıhhat profesyonellerinin eğitimine kadar uzanmaktadır.