LAHORE: Cemaat-i İslami komut Sirajul Haq, Seçim Komisyonunu Sindh’deki mahalli seçimleri planlanandan yalnız iki gün ilkin ertelediği için şiddetle kınadı ve bunu fazlaca taraflı ve tartışmalı bir hareket olarak nitelendirdi.
Seçim Komisyonu, Perşembe günü Mansoora’da JI ofisinin bir toplantısına başkanlık ederken, hükümet partileriyle ortaklaşa iş yaparak insanları oy kullanma hakkından yoksun bıraktığını söylemiş oldu. Demokratik ülkelerdeki cenk esnasında bile seçim sürecinin hiçbir süre askıya alınmadığını hatırlatarak, iyi mi bir acil durum yaşandığını, Seçim Komisyonunun siyasal partileri güvene almadan tek taraflı karar almak zorunda kaldığını sordu. Kurumlar kapalı kapılar ardında kendi özgür iradeleriyle kararlar alırlarsa, kamuoyunun duyarlılığı daha da zarar görecektir. Demokratik sürecin sürekliliğine ve halkın kararlarına güvenerek ülkeyi mevcut krizlerden çıkarabileceğini söylemiş oldu.
Siraj, ülkenin değişik yönetici gruplar arasındaki iktidar mücadelesinde yıkıma uğramasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Son birkaç aydır, halk enflasyon ve işsizlik değirmeninde ezilirken ve en fena güç yükünden muzdaripken, bir iktidar savaşı yaşandı.
Yiyecek ve temel ihtiyaçların tutarları keskin bir halde terfi etti ve bu maddeleri bayağı insanoğlunun erişemeyeceği bir hale getirdi. Akaryakıt, gaz ve elektrik tutarları fırladı fakat yöneticiler kayıtsız kaldı ve hükümet IMF’den bir buçuk milyar kredi almak karşılığında elektrik fiyatını birim başına 40 rupiye yükseltmekle tehdit ediyor. Siraj, yoksullara elektrik vermek yerine yönetici seçkinlere, sivil ve askeri bürokrasiye, yargıçlara ve meclis üyelerine milyarlarca rupi sübvansiyon ve parasız elektriğin yoksul kitleler pahasına verilmesinden yakındı. Hükümetin benzin ve motorin fiyatlarını derhal litre başına 100 rupi düşürmesini, gaz ve besin maddelerinin fiyatlarının yüzde 35 ila 50 oranında düşürülmesini talep etti. O, PDM ve PTI’yi, aslına bakarsanız harap olmuş ülkede kargaşa yaratacak şekilde, güce olan susuzluklarında fazla ileri gitmemeleri gerektiği mevzusunda uyardı. İktidardaki siyasal partilerin kitlelere karşı içtenlik göstermesi icap ettiğini yineledi. İnsanların evlerinin yağmur ve sel tarafınca yıkanmasından kaygı duyuyordu, sadece yöneticiler kişisel çıkarlarını ilerletmek için klimalı odalarda oturuyorlardı. Doların yükselmeye devam ettiğini ve mahalli para biriminin gelecek günlerde varlığını kaybedecek benzer biçimde göründüğünü söylemiş oldu. Iktisat, politika ve toplumdaki yıkımdan geçmiş ve şimdiki hükümetlerin görevli bulunduğunu belirterek, hükümetin sorunların kökünü düzeltmesi gerekeceği mevzusunda uyardı.
Ülkenin başına bela olan sorunların temelinde feodal beyler, bürokratlar ve yozlaşmış kapitalistlerin bulunduğunu insanların anlaması ihtiyaç duyulan dönemin geldiğini ve insanların oylarının gücüyle onlardan kurtulması ve yozlaşmadan arınmış İslami Pakistan’ın temellerini atması icap ettiğini söylemiş oldu. yetkin ve dürüst liderliği seçerek. Sorunların çözümünün, tefecilik sistemini kaldırarak ekonomiyi halleden İslami sistemin uygulanmasında yattığını söylemiş oldu. Sömürgeciliğe sadık yöneticilerin, Pakistan Anayasasını ve Federal Şeriat Mahkemesi’nin kararını ihlal eden tefeci sistemi sürdürmeye emin olduklarını söylemiş oldu.